Syng med i Højskolesangbogen i 15 timer i Danmark og på DR K og P2

0
2048
Hvad sker der, hvis vi formaterer harddisken og mister sangen og musikken? Hvad betyder det, når det kommer til stykket? - Det tankeeksperiment sætter virkelig i relief, hvor vigtigt det er at føle, at man er en del af en streng, siger Phillip Faber. Foto: Agnete Schlichtkrull.

Højskolesangbogen er æresgæsten den 17. marts, når DR inviterer til Danmarks måske største fællessang af mere end 160 sange og salmer fra ’den blå’. Det sker, når DR K og P2 sender 15 timers live fællessang fra Dokk1 i Aarhus, Ryslinge Højskole på Fyn og Vartov i København.
Tekst: Stefan Vase
Foto: Agnete Schlichtkrull, DR
Højskolesangbogen er en skattekiste af gamle og nye sange og salmer. Det er her Tim Christensen fra D:A:D møder Grundtvig. Det er her Holger Lissner møder Jeppe Aakjær. Og lørdag den 17. marts møder hele Danmark Højskolesangbogen, hvor DR spiller for til 12 timers fællessang på Dokk1 i Århus, Ryslinge Højskole på Fyn og Vartov i København. Det hele kan følges på DR K og P2.
Og DR satser stort på fællessangen, som får hjælp fra:

 • DR K-profilerne Phillip Faber og Mathias Hammer.
 • Mikkel Fønsskov fra Aftenshowet på DR1.
 • DR Koncertkoret.
 • Syv århusianske kor.
 • Bandet Nephew.
 • Sangerinden Pernille Rosendahl.
 • Sangeren Christian Hjelm (kendt fra indierock-gruppen Figurines).
 • Michael Bojesen (tidl. dirigent for DR Pigekoret, nu operachef for Malmö Opera).
 • Kastelkirkens Kor.
Værterne Mathias Hammer (t.v.) og Phillip Faber ser frem til at lede Aarhus-delen af fællessangen fra Dokk1 den 17. marts. Her ses de foran Vartov, hvor det er Michael Bojesen, der som vært afslutter fællessangen kl. 24.00. Foto: Agnete Schlichtkrull

Den danske sangskat rummer sange og salmer til alle øjeblikke af vores liv. De hjælper os til at sætte ord på det ubegribelige og kan få os til at føle os små og ubetydelige i forhold til noget, der er meget større end os selv: et fællesskab med en mangfoldighed og tyngde, der trækker rødder langt tilbage i tiden og giver os en følelse af at høre til. Og det er jo dybest set det, som vi mennesker gerne vil – være en del af et fællesskab og mærke, at her hører vi hjemme.

– Phillip Faber, chefdirigent for DR PigeKoret –

Simon Kvamm, der er forsanger i Nephew, som er med på Dokk1 i Århus mellem 20.00 og 22.00, er de senere år dykket mere ned i den danske sangskat. Han har annonceret, at den spiller en stor rolle på Nephews kommende udgivelse Vinter – I – Ring. Og han har også før trukket på en danske sangtradition. Et af højdepunkterne er New year’s morning fra albummet Danmark Denmark. Teksten stammer fra Grundtvigs digt NyaarsMorgen. Derfor er han heller ikke på udebane, når det gælder Højskolesangbogen, siger han selv:
– Den danske sangskat er ikke kun hyggelig og rar. Den er også smægtende og voldsom, og det har vi i Nephew forsøgt at fremkalde i vores nyfortolkninger af en håndfuld sange fra vores fælles sangskat. Vi tror på, vi kan lære af vores forfædre og -mødre og bruge deres sange til noget i dag. For også for 100 år siden kunne mennesker føle sig ensomme og tungsindige om efteråret og opløftede og forelskede om foråret. Det hele går i ring!”, siger Simon Kvamm, der er forsanger i Nephew.

I dagene op til den 17. marts sendes fem nye Dagens Sang med DR PigeKoret. Her synger de med Pernille Rosendahl (til venstre fra midten), der også optræder på Dokk1 om aftenen den 17. marts. Foto: DR.

Programmet på DR K ser således ud:

12:00 – 18:00: Live fra Højskolesangbogen – direkte fra Dokk1 i Århus

Værter er Phillip Faber og Mathias Hammer. På scenen er syv århusianske kor og DR KoncertKoret, der synger for på maraton-fællessangens første sange.
Der er fri adgang for publikum på Dokk1 – alle er velkomne til at komme og synge med!
Syng med på I østen stiger solen op, Se, hvilken morgenstund, Den danske sang er en ung, blond pige, Op, al den ting, som Gud har gjort og mange flere.

18:00 – 20:00: Live fra Højskolesangbogen – direkte fra Ryslinge Højskole på Fyn

Vært er Mikkel Fønsskov, der byder på ægte højskolestemning med musikalsk rytmetrio og højskoleelever, der synger for på de næste sange fra ’den blå’. Højskoleeleverne viser uddrag fra deres teaterforestilling med højskolesange.
Syng med på Der er et yndigt land, Let it be, Du som har tændt millioner af stjerner og mange flere.

20:00 Live fra Højskolesangbogen – direkte fra DOkk1 i Aarhus

Værterne Phillip Faber og Mathias Hammer er klar igen. To lokale kor, bandet Nephew og solisterne Pernille Rosendahl og Christian Hjelm synger for på scenen med de næste sange.

 • Pernille Rosendahl synger Se nu stiger solen og Drømte mig en drøm i nat.
 • Christian Hjelm: Barndommens land og I dit korte liv.
 • Nephew: Sig månen langsomt hæver og Den blå anemone.

Der er fri adgang for publikum – alle er velkomne til at komme og være med til at folde vores fælles sangskat ud fra Dokk1 i Aarhus.

22:00 Live fra Højskolesangbogen – direkte fra Vartov i København

Grundtvig skrev flere af de sange, der findes i højskolesangbogen. Michael Bojesen er vært og dirigerer publikum, DR KoncertKoret og Kastelkirkens Kor i maraton-fællessangens sidste sange.
Og det bliver den helt store finale med sange som Jeg ser de bøgelyse øer, I Danmark er jeg født, de to besættelsessange Man binder os på mund og hånd og En lærke letted, Nu går solen sin vej og Dejlig er jorden.
Se en oversigt alle sangene fra fællessangen på DR K på DRs hjemmeside.

Program for ”Live fra højskolesangbogen” på P2

 • Kl. 9-10 ”P2 Morgenmusik”: Lytterne kan ønske højskolesange. Skriv dit ønske til P2morgenmusik@dr.dk.
 • Kl. 10-12 ”Live fra Højskolesangbogen”. P2 sender direkte fra elevernes café på Ryslinge Højskole, hvor P2-vært Stine Rosengren har lånt elevernes scene og laver lørdagslounge med syngende og talende gæster.
 • kl. 14-18 Direkte fra Ryslinge Højskole. Værter er Helle Solvang og Jens Cornelius, der sætter højskolesangbogen under lup og dykker ned i historien bag udgaverne og udvalgte sange. Fællessang og samtaler med gæster fra hele landet, lærere og elever fra Ryslinge høj- og efterskole, der udover morgensang også har lavet en teaterforestilling med udgangspunkt i højskolesangbogen.
Tidligere artikel71 procent stemte for at bevare licensen i Schweiz
Næste artikelDR udpeger ny trosredaktør, som vil ’genfinde vores kulturs dybeste rødder’