Sådan laver man gudstjeneste på tv

0
1695

Vi fik lov til at være med ved optagelsen af den fastelavnsgudstjeneste, der bringes på DR K søndag. Lys, ledninger og snurrende kameraer trådte i baggrunden, da sange, bøn og prædiken fyldte det farvestrålende kirkerum.
Der er spot på Uhre kirke og der stråler usædvanligt meget lys stråler ud fra det lyse og farvestrålende kirkerum. Fire store hvide lastbiler fra DR står udenfor. Ledninger fører ind i kirken, hvor mikrofoner, lamper, tv-kameraer fylder op blandt folk, der vimser rundt mellem teknikere, fotografer, producer, og ikke mindst Fleming Stentoft, der dirigerer hele foretagendet.
Vi er med til optagelse af den fastelavnsgudstjeneste i Uhre Kirke ved Brande, som sendes på DR K søndag den 26. februar kl. 14.
Kom backstage til tv-gudstjenesten her:

Sjovt og overraskende
Stemningen syder af forventning. Børnene strømmer ind i fastelavnskostumer. Forinden har de pyntet en tønde, som skal slås til spåner efter gudstjenesten. Også voksne fylder kirkebænkene, mens de sidste forberedelser falder på plads. En særlig børnesalmebog er blevet til i tæt samarbejde med byens friskole.
– Det er en meget stor fornøjelse at komme rundt og møde præsterne, organisterne, kirketjenerne, kordegnene og menighederne rundt omkring i hele landet, fortæller Flemming Stentoft. – Jeg rammes af det hver gang. Det er sjovt og nogle gange overraskende. Som når en præst en Palmesøndag beslutter, at der skal et æsel ind i kirken! Der kommer altid gode idéer.
Det er præsterne, organisterne og kirketjenerne, der tilrettelægger gudstjenestens form. Flemming Stentoft fortæller lidt om kirken indledningsvis og interviewer også folk i byen om kirken, og så lader han ellers gudstjeneste være gudstjeneste – sådan da.
Helligånden klarer resten!
En halv time inden orglet slår de første toner an, gennemgår han gudstjenestens forløb for menighed og medvirkende. ”Hvor er det dejligt at vi har en Ninja, en klovn og en kat,” smiler han til børnene. ”Asger, vil du lige læse indgangsbønnen, som du har øvet?” spørger han en dreng med detektivhat. ”Og sikke mange sangglade konfirmander – Klap ad dem!”
Et børnekor har øvet til lejligheden. Også deres stemmer skal lydprøves. Det samme skal præstens. Navneren gennemgås. Og så er vi ved at være klar.
– Så, nu har vi forberedt os, og så klarer Helligånden resten!
Og skulle der indsnige sig en menneskelig fejl, ”så tager vi en tøv”, som Flemming Steentoft udtrykker det. Det er kort pause, hvor man lige kan rette på en mikrofon.
Budskabet passer
Orglet spiller, koret og menigheden synger det bedste, de har lært, bønner bedes, prædiken høres, nadver nydes og en pige med ildrødt fastelavnshår læser udgangsbønnen.
Og undervejs har man glemt de mange ledninger, de snurrende kameraer og de sommerfugle, de medvirkende havde i maven til at begynde med.
– Det er rigtig skønt at spille til!” siger Irma Andersen, der er dagens organist.
– Jeg er faktisk meget roligt tilpas, fortæller præst Inger Marie Mortensen. – Jeg forberedte mig som sædvanlig, men skulle lige tænke på, om min krave nu sad helt rigtigt!
TV-gudstjenester er en god idé, mener Poul Erik Knudsen, provst i Ikast-Brande Provsti, som modtog henvendelsen fra DR.
– Man kan sagtens formidle budskabet, selv om det er skåret til mediet. Gudstjenesterne har jo gennem historien været udsat for mange forskellige fremtrædelsesformer. Det kan budskabet sagtens tåle, fastslår han.

Tidligere artikelTV 2 sætter fokus på demens i marts
Næste artikelDR forsvarer Gift ved første blik