’Mediemod’ når første milepæl

0
2055

Så kan første flueben sættes i Projekt Mediemod: Bogen ’Digital demens’ af Manfred Spitzer er i dag, fredag den 10. august, udkommet på dansk. – Bogen kvalificerer debatten om de digitale medier, som påvirker vores evne til at knytte relationer, siger KLFs formand Ole Sørensen.
 
Tekst: Stefan Vase
 
En forelæsning i Tyskland, research, udvalgsmøder, samarbejde med førende danske forskere, inspirationsmøde, interviews, indsamling af materialer og meget mere. Processen fra start til nu har været omfattende, og nu står vi i KLF, Kirke & Medier overfor den første milepæl i projektets historie. I samarbejde med Forlagsgruppen Lohse er professor og hjerneforsker Manfred Spitzers bog ’Digital demens’ netop udkommet på dansk.
Bogoversættelsen til dansk har været et mål helt fra projektets begyndelse. Bogen sætter fokus på menneskers enorme begejstring for de digitale medier og fortæller os, at det ikke kun er godt for os.
 
En mere analog fremtid?
I bogen ’Digital demens’ beskriver professor og hjerneforsker Manfred Spitzer sin forskning omkring digitale medier.
– Børns hjerner udvikler sig frem mod midten af 20’erne. Herefter vil man år efter år bygge oven på den viden, som man allerede har tilegnet sig og derved lære nyt, forklarer Manfred Spitzer.
Det store problem, som Manfred Spitzer ser, er dog, at man i børnehaver, skoler og så videre skifter meget af læringen af helt almindelige færdigheder ud med skærmtid, hvor børn kan læse på en iPad, se en film eller spille et spil.
– Børn lærer ikke særlig meget fra skærmene. Jo yngre børn er, jo mindre lærer de. Og før børn bliver tre år, så lærer de overhovedet ingenting, fortæller Manfred Spitzer.
Hvordan ser du fremtiden med digitale medier?
– Jeg er meget optimistisk med hensyn til en mere analog fremtid, da mange mennesker nu begynder at få øjnene op for ulemperne ved skærmene, afslutter Manfred Spitzer.
 
Derfor er KLF medudgiver af ‘Digital demens’
Ole Sørensen, formand for KLF, Kirke & Medier, forklarer, at det er lidt en hjertesag for foreningen at sætte fokus på, hvordan de digitale medier påvirker os, som ‘Digital demens’ gør opmærksom på.
– Hvis digitale medier gør os mere stressede, distræte, giver os opmærksomhedsforstyrrelser, nedsætter vores evne til at have empati for andre og forsøger at manipulere os, så er der stor grund til, at vi som kirkefolk genovervejer brugen af digitale medier i børne- og ungdomsværelset samt genovervejer vores egen brug af digitale medier og ikke blot overvejer og taler om det, men også handler på det. Der er nogle vigtige værdier i det mellemmenneskelige liv og i vores liv med Gud, som vi ikke må miste, understreger han.
Med bogen håber Ole Sørensen, at vi kan få mere fakta på bordet i stedet for at lade os styre af følelser, lyst eller frygt.
– Med denne bog ønsker vi i KLF, Kirke & Medier at kvalificere debatten og samtalen over køkkenbordet, i kirkens arbejde og i samfundet generelt, siger Ole Sørensen.
 
KØB BOGEN PÅ LOHSE.DK

Tidligere artikelDR sender gudstjenester fra Bornholm i en måned
Næste artikelDR klapper i om Onkel Reje